20 Mart 2012 Salı

Fen Fakültesi öğrencileri haklarını alan bir kitleye dönüşmek zorundadır!

Eğitim sisteminde yaşanan dönüşümlerden ya da saldırılardan etkilenen fakültelerin başında Fen Fakültesi, dolayısı ile Fen Fakültesi öğrencileri gelmektedir. Saldırılar genel olarak:

-Geleceksizlik ve işsizlik
-Kalitesiz ve bilimsel olmayan eğitim
-Formasyon hakkının gaspı
-KPSS ve sözleşmeli öğretmenlik olarak karşımıza çıkmaktadır.


Sermaye kazanç kapısı olarak gördüğü bölümleri gündemleştirirken biyoloji, astronomi, kimya, fizik, matematik, istatistik gibi bölümleri geleceksizlik ile karşı karşıya bırakmıştır. Dışarıda yığılı olan mezun işsiz kitlesine aldırış etmeyen sermaye devleti, Fen Fakültesi bölümlerinin kontenjanını gerekçesiz bir şekilde artırmıştır. Bu artış işsizlik sorununa bir kılıf olurken aynı zamanda bilimsel olmayan uygulamaların kapısını ardına dek açmıştır.

Hiç kuşku yok ki bizi müşteri gören düşüncenin en akıl almaz yaptırımı pedagojik formasyon eğitimini ücretli bir hale getirmesidir. Formasyon hakkı üzerinden bir rant oluştuğu atlanamaz bir gerçektir. Bizlerin geleceğini ve hayallerini meta haline getirenlere söyleyecek tek sözümüz “formasyon temel bir öğrenci hakkıdır, satılamaz” olmalıdır.

Formasyon alan bizler bir de bunun üzerine KPSS ve sözleşmeli öğretmenlik gibi içinden çıkılmaz sorunlarla yüzleşmekteyiz. Atamaların hiçe yakın olması ve bölümlerdeki %10’ları aşan kontenjan artışı sermaye devletinin ikiyüzlü tavrını bize apaçık göstermektedir. Sömürü koşullarını artırmak için sözleşmeli öğretmenliği bile süsleyerek bizi kandırmaktadırlar. Müdürün ayak işlerini halleden ve müdürün tek bir dilekçesiyle işten atılabilen bizlerin, hiçbir hakkının olmadığı koşullardır sözleşmeli öğretmenlik. Kadrolu bir öğretmenin yarı maaşına tamam demektir.

Biz EÜ Fen Fakültesi Kurultay Hazırlık Komitesi olarak taleplerimizin kısa bir anlatımını yaptık. Hiç kuşku yok ki bu sorunlar hepimizin ortak sorunudur ve geneli kapsamaktadır. Geleceğine sahip çıkmak isteyen özgür bir gelecek için umudunu yarına taşıyan herkesi yanımıza bekliyoruz. Öğrenci kurultayını sahiplenmek gelecek günlerin karanlıktan sıyrılması için bir adımdır. Fen fakültesi öğrencileri haklarını alan bir kitleye dönüşmesi, bu saldırılara topyekun cevap vermesi zorunlu hale gelmiştir.

Öğrenci Kurultayı EÜ Fen Fakültesi Komitesi
(Kurultay Fanzin Sayı 1)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder