30 Mart 2012 Cuma

Ege Üniversitesi'nde faşist baskılar

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanlığı faşizan uygulamalarını arttırarak sürdürüyor.

Her Pazartesi günü Dekanlık tarafından Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerine verilen ve Gıda Mühendisliği Bölümü’nde zorunlu olduğu belirtilen “liderlik, yöneticilik” temalı kredisi olmayan, ders niteliği taşımayan eğitimlere katılan, orada zorunlu olarak bulunan öğrenciler bir de dekanlığın imzaları toplarken gerçekleştirdiği kargaşa nedeniyle yoklamada yok görünerek mağdur oldular.
Bu durum öğrenci temsilcisi tarafından Dekanlık'a iletilerek öğrencilerin mağduriyeti belirtildi. Bunun üzerine 28 Mart Çarşamba günü öğrenci temsilcisi dersten çıkarılarak bölüm başkanı Şebnem Tavman’ın odasına çağırıldı. Bölüm başkanı, öğrenci temsilcisinin öğrencilerin en basit haklarını savunmasından bile rahatsız olduğunu “Sen öğrencilerin avukatı mısın?”, “Çok fazla konuşuyorsun, sesini kıs!” gibi ifadelerle belirtti.

Bölüm Başkanlığı, daha önce de bölümdeki çoğu öğrenciyi Facebook üzerinden takip edip, öğrencilerin kendi aralarındaki iletişim kanallarını kontrolü altına almıştı. Bir öğrencinin bölüm panosunda yer alan disiplin yönetmeliği ile ilgili bir yazıyı, yalanlayarak ve arkadaşlarıyla paylaşması üzerine, öğrenci dersten çıkarılarak Bölüm Başkanlığı'na çağırılmış, Bölüm Başkanı ve iki yardımcısı tarafından “Sen kimsin?” ve “Kim olduğunu sanıyorsun?” gibi sözlerle azarlanmıştı.

Bu iki olay da göstermektedir ki, üniversite yönetimleri en ufak eleştiriye ya da hak talebine dahi tahammül edememektedir. Öğrencileri 'koyun' olarak gören ve 'sürüden' ayrı hareket etmek isteyenlerin gözünü korkutmak için baskı-tehtid uygulamalarında sınır tanımayan faşist yönetimlere karşı öğrencilerin bulundukları her alanda kolektif hareket etmesi gerekliliği tüm yakıcılığı ile ortadadır. Aksi taktirde bireysel çıkışlar yöneticiler tarafından marjinalize edilmekte ve faşist yöntemler ile sindirilmektedir. Öğrencilerin kendi bölümlerinde oluşturacağı bölüm komiteleri ile sürdürecekleri meşru-militan mücadele bu zorbaların hakkından gelmenin en iyi çözüm yoludur.

Ekim Gençliği / Ege Üniversitesi
Kaynak: www.kizilbayrak.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder