7 Mart 2012 Çarşamba

Gençlik kurultayı tartıştı

Ege ve Dokuz Eylül Ekim Gençliği'nin çağrıcılığını yaptığı Öğrenci Kurultayı'nın ilk toplantısı 7 Mart Çarşamba akşamı Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nde gerçekleştirildi.

‘Emperyalist savaş ve saldırganlık, faşist baskı ve devlet terörü, Bologna Süreci ve Eğitimin Ticarileşmesi, İşsizlik ve Geleceksizlik’ temalarının işleneceği kurultayın ilk toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti.

‘Kurultayı Tartışıyoruz’ toplantısı, açılış konuşmasının ardından, gençliğin temel gündemlerinin tartışıldığı kısa bir sunumla devam etti.

Ekim Gençliği tarafından yapılan sunum kriz olgusu üzerinden var olan saldırıları ve bu saldırılara karşı gelişen kitle hareketlerini ele alarak başladı. Kapitalizmin, 2008’de patlak veren yapısal krizinin, bugüne kadar gerçekleşen en şiddetli krizlerden birisi olduğuna değinilerek, burjuvazinin bu krizi atlatmak için işçi sınıfının kazanılmış haklarına göz diktiği ve saldırganlaştığı söylendi. Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya kadar verilen mücadeleler örneklenerek, işçi sınıfının bu saldırılara karşı ayaklanmaya başladığı belirtildi. Kriz olgusunu aşmak için dünyanın her tarafında, tüm insani ihtiyaçların –eğitim, sağlık gibi- hızlı bir şekilde metalaştırıldığının, sosyal-devlet politikalarının terk edildiğinin, işçi sınıfının kazanılmış haklarının gasp edildiğinin- kıdem tazminatı gibi- fakat bunlar yeterli gelmediği koşullarda da daha önceki krizlerde olduğu gibi emperyalist savaşlara girişileceği belirtildi.

Libya’ya gerçekleştirilen emperyalist müdahale, Malatya’da kurulan füze kalkanı ve Suriye’ye yapılacak olası bir müdahaleye değinilen sunumda gençliğin bugününü çalan emperyalist kapitalist sistemin savaşlarla daha da vahşileşeceği ve bu savaşlarda ülkedeki işçi- emekçi gençliğinin asker olarak kullanacağı belirtildi. Sunum, emperyalizmin aktif taşeronluk rolünü üstelenen Türkiye’nin bu amacına ulaşabilmesi için, içeride faşist baskı ve devlet terörünü yoğunlaştırdığını ele alarak devam etti. Parasız eğitim istediği ya da puşi taktığı için öğrencilerin hapsedildiği, ülkedeki devrimci, demokrat, yurtsever tüm unsurların tutuklandığı bir dönemden geçildiği tespitinin yapıldığı sunumda baskılara karşı gençliğin sokakta olmasının Türkiye devrimci gençlik hareketinin geleneğinde de var olan anti-emperyalist, anti-faşist mücadele dinamiğinin tekrar yaşatılması gerektiği belirtildi.

Sunum, daha sonra öğrenci gençliği doğrudan etkileyen sorunların -Bologna süreci ve eğitimin ticarileşmesi ve işsizlik-geleceksizlik- işlenmesiyle devam etti. Bologna süreci kapsamınca bugün, üniversite eğitimine ve öğrenci gençliğe yönelik gerçekleştirilen saldırıların kısaca aktarılmasının ardından sunum sonlandırıldı.

Sunumun ardından, Türkiye’de var olan tüm bu saldırıların aslında küresel bir nitelik kazandığı, diğer dünya ülkelerinde de benzer saldırıların olduğu belirtilerek, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu saldırıların püskürtülmesi gerektiği belirtildi. Gençlik hareketinin içerisinde bulunduğu bu dağınık tablo içerisinde bu saldırıların püskürtülemeyeceği ve bu dağınık tablonun ortadan kaldırılması gerekliliği üzerinden kurultay çağrısı gerekçelendirildi. Üniversitelerde var olan ilerici, devrimci, demokrat öğrencilerle beraber hareket etmenin bir aracı olarak tanımlanan kurultayın tartışılması tüm bileşenlerin ortak katılımıyla gerçekleşti.

Kısa süren tartışmanın ardından kurultay yapma kararının çıkması üzerine, kurultayın nasıl örgütleneceğine dair tartışmalar yürütüldü. Komitelerin kurulması ve bu komiteler üzerinden bir kurultay örgütleme kararı alındı. Komitelerin niteliği ve formu üzerine yapılan tartışmalar üzerinden fakültelerden kurulan komitelerin yanı sıra iki üniversite arasında iletişimi sağlayacak bir merkezi yürütmenin oluşturulması kararı alındı. DEÜ’de hazırlık, İİBF ve Hukuk Fakültesi'nde, Ege üniversitesi’nde ise Mühendislik Fakültesi, Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nde komiteler kurma kararı alındı.

Toplantı bileşenlerinin komitelerin işlevi ve yürütecekleri faaliyetlerinin genel çerçeveleri ile belirlenmesi gerekliliği üzerine yürütmüş oldukları tartışmalar sonucunda kurulması planlanan komitelerin Pazar gününe kadar toplantı almaları ve Pazar günü alınacak ikinci bir toplantı ile yürütülecek faaliyetlerin daha belirgin hale getirilmesi karara bağlandı.

Ayrıca, kurultayın 21 Nisan 2012 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Kurultayın örgütlenme süreci içerisinde, bir Facebook grubu ile internet sitesinin kurulması da karara bağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder